Чи легко бути космонавтом? У ХПІ побувала американська астронавтка українського походження

9 жовтня НТУ «ХПІ» відвідала американська астронавтка українського походження Гайдемарі Стефанишин-Пайпер. Візит був приурочений до Всесвітнього тижня космосу. Основна місія космонавтки — залучення української молоді до вивчення природничих наук: технологій, інженерії, математики, інших. Випускниця Массачусетського технологічного інституту Гайдемарі Стефанишин-Пайпер зустрілася зі студентами та викладачами ХПІ, яким розповіла, як обрала професію астронавта, про життя і роботу на борту космічної станції, наукову діяльність, після чого відповіла на різноманітні питання аудиторії. Вона також поспілкувалася з керівництвом вишу, відвідала музей історії ХПІ та провела автограф-сесію. Крім того, цього дня в холі Головного корпусу Політеху можна було «прогулятися» поверхнею Місяця за допомогою програмно-апаратного комплексу «Moon Walk VR».

Лекція астронавтки Гайдемарі Стефанишин-Пайпер проходила у великій аудиторії ХПІ, де зібралися не лише студенти, викладачі, вчені ХПІ, а й інші охочі. «Для мене велика честь бути тут, мати можливість поспілкуватися з вами, показати, як все відбувається в космосі. Коли я вчилася в старших класах, я добре знала математику. Спочатку не розуміла, ким зможу стати, але точно знала, що не хочу бути професором. Я вступила до Массачусетського технологічного інституту (напрям — механічна інженерія)», — розповіла Гайдемарі. Вона зазначила, що до професії астронавта у неї був досвід роботи у військово-морському флоті та спроба стати пілотом. «Мені довелося двічі переконувати NASA, що я зможу стати справжнім астронавтом. Потім я дізналася, що дуже мало астронавтів проходять відбір з першого разу. З того моменту, як мене взяли до NASA, я відслужила там 13 років і побувала в космосі двічі», — поділилася Гайдемарі Стефанишин-Пайпер. Вона також продемонструвала відео про своє друге перебування в космосі та етапи запуску космічного шаттла. «Випробування починається в той момент, коли ти розумієш, що вже не діє гравітація, і все відбувається зовсім інакше. Навіть елементарна річ — встати з крісла. Коли знімаєш всі кріплення, але все одно продовжуєш сидіти в кріслі. Ти починаєш звикати, як відштовхуватися, з якою силою, і в якому напрямку», — прокоментувала Гайдемарі. Вона також відповідала на різноманітні запитання гостей про космос, існування НЛО, вплив таких польотів на організм, його відновленні після перебування в космосі тощо. Крім того, в холі корпусу ХПІ був розташований програмно-апаратний комплекс «Moon Walk VR», виготовлений харківським КБ «Південне». Всі відвідувачі заходу могли віртуально прогулятися поверхнею Місяця і навколо місячної бази.

Після для Гайдемарі Стефанишин-Пайпер провели екскурсію в музеї історії НТУ «ХПІ», розповіли про основні досягнення вишу. Там же відбулася автограф-сесія астронавтки, де всі охочі могли з нею сфотографуватися і отримати автограф.

В рамках перебування в Харківському Політеху американська астронавтка також зустрілася з керівництвом вишу, представниками Науково-дослідної частини і Ради молодих вчених ХПІ. Проректор Андрій Марченко зазначив важливість цього візиту для Політеху, розповів про внесок вчених університету в розвиток ракетно-космічної галузі як України, так і світу. Він вручив Гайдемарі Стефанишин-Пайпер сувеніри від ХПІ, а також читацький квиток в Науково-технічну бібліотеку університету.

Більше світлин – на сторінці прес-служби ХПІ в Facebook.

Довідка:

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер (Heidemarie StefanyshynPiper) — перша астронавтка українського походження, яка побувала у відкритому космосі, і восьма за рахунком жінка, яка долала міжпланетні простори. Здійснила два космічні польоти тривалістю 27 діб 15 годин 36 хвилин і 02 секунди, виконала п’ять виходів у відкритий космос загальною тривалістю 33 години 42 хвилини. Гайдемарі Стефанишин-Пайпер стала другою людиною в космічному просторі, яка розгорнула національний прапор України на орбіті Землі. Першою людиною з українським прапором на борту американського корабля–шаттла «Колумбія» в складі місії STS-87 в 1997 році був наш земляк, Герой України Леонід Каденюк. Будучи членом Наглядової ради НТУ «ХПІ», космонавт надавав величезну підтримку Політеху, відкриваючи в університеті сучасні наукові лабораторії, беручи участь в різних заходах вишу і презентуючи свої нові книги.

Українка, американка і німкеня — саме таку національність визначає для себе Стефанишин-Пайпер. Її батько має українське походження, Михайло Стефанишин народився в селі Якимів Кам’янка-Бузького району Львівської області. В молодості він емігрував до США, одружився з німкенею, але виховував дітей в українських традиціях. Стефанишин-Пайпер народилася і все життя прожила в Сполучених Штатах. Однак там відвідувала українську церкву, вчилася українських традицій і мови, та, після першого візиту в 2007 році, знову повертається в Україну.

Більше інформації про Стефанишин-Пайпер можна знайти за посиланням: https://www.nasa.gov/astronauts/biographies/former.