Це був відмінний досвід: Студентка ХПІ — про стажування в Німеччині

Студентка третього курсу Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу НТУ «ХПІ» Тамара Животченко пройшла навчання в Німеччині. Протягом семестру вона вивчала міжнародний менеджмент в Університеті прикладних наук Вюрцбург-Швайнфурт (FHWS). Стажування проходило в рамках програми академічної мобільності ERASMUS +.

Метою поїздки, за словами Тамари, було поліпшення своїх мовних навичок, вивчення нових предметів та знайомство з життям в Німеччині: «Мені дуже сподобалося. Я винесла для себе багато нового, познайомилася з людьми з різних країн світу, з якими досі підтримую зв’язок. І, головне, я добре покращила свою англійську і, нарешті, не боюся розмовляти німецькою», — зазначила вона.

В НТУ «ХПІ» студентка вивчала економічну кібернетику, а в FHWS потрапила на спеціальність «Міжнародний менеджмент»: «Через те, що в українському та німецькому вишах різні спеціальності, з предметів збіглося всього два. Але я вважаю, що це був відмінний досвід, тому що тепер я знаю матеріал не лише в галузі економіки, а й менеджменту. Незважаючи на те, що мій рівень англійської дуже високий, спочатку було складно налаштуватися, бо в ХПІ вся термінологія російською мовою, тому перші дні довелося посидіти і повчити нові слова, необхідні для подальшого навчання. Звичайно, знання, отримані в ХПІ, допомагали: я легко розуміла зміст дисциплін, і підтримувала дискусію в Німеччині», — розповіла Тамара.

«У нас в місті було небагато російськомовних, і я відразу потрапила в компанію, де були люди з різних країн світу. У зв’язку з цим, була змушена розмовляти тільки англійською мовою, що вважаю величезною перевагою. Також, я багато подорожувала по Німеччині і встигла багато чого подивитися. Наприклад, записалася в клуб WurzburgNetwork, де для іноземних студентів влаштовували різноманітні екскурсії. Подія поїздки, яка найбільше запам’яталася — Biergarten: такі неформальні зустрічі, де студенти можуть поговорити з будь-яким викладачем, деканом, ректором на рівних та дізнатися всю необхідну їм інформацію», — поділилася враженнями від практики Тамара.

Тамара Животченко навчалася в Університеті прикладних наук Вюрцбург-Швайнфурт з 15 березня по 30 липня.

Про стажування студентка Політеху дізналася в Німецькому освітньому центрі НТУ «ХПІ». З Тамарою Животченко в програмі міжнародного обміну брали участь також інші студенти ХПІ — Максим Сілін та Олександр Терновий.

Нагадаємо, що відкрита попередня реєстрація на конкурс для отримання стипендії на семестрове навчання (весняний семестр 2019–20 навчального року) в Університеті прикладних наук Вюрцбург-Шванфурт (FHWS) за програмою Erasmus+. Подробиці за посиланням.

Довідка:

В цей час в НТУ «ХПІ» за програмою Еразмус+ КА1 (академічна мобільність) укладені і працюють 24 договори про взаємну академічну мобільність з вищими навчальними закладами Австрії, Німеччини, Франції, Польщі, Італії, Угорщини, Туреччини, Румунії, Словенії, Словаччини, Литви та Греції. Щорічно десятки студентів різних спеціальностей НТУ «ХПІ» виїжджають до вишів цих країн на семестрове навчання, яке проводиться англійською мовою. Всі витрати студентів у період навчання (стипендія близько 750-800 євро на місяць та оплата проїзду — близько 300 євро) повністю оплачуються Європейським Союзом.

Hochschule für angewandte Wissenschaften Würzburg-Schweinfurt (FHWS, Університет прикладних наук Вюрцбург-Швайнфурт) — найбільший університет північної Баварії, розташований відразу в двох містах — Вюрцбурзі і Швайнфурті. Історія університету почалася ще в 1807 році, а в нинішньому вигляді він сформувався в 1971 році і ось вже більше 40 років приймає на навчання студентів з більш ніж 48 країн світу. В університеті прикладних наук Вюрцбург-Швайнфурт на сьогоднішній день 35 практично-орієнтованих спеціальностей на 10 факультетах, і регулярно з’являються нові.

Одна з найпривабливіших можливостей FHWS — навчання англійською мовою. Основна мова викладання — німецька. Для іноземних студентів доступні безкоштовні курси німецької мови протягом усього навчання.