В ХПІ підготували бомбосховище

3 квітня 2023 року на території НТУ «ХПІ» було прийнято до експлуатації сховище, розраховане на 150 місць. Воно розташоване в навчальному корпусі У-2 і може бути укриттям не тільки для політехніків, а й для всіх мешканців нашого міста. Сховище оглянули фахівці відділу запобігання надзвичайним ситуаціям (ВЗНС) Київського району Харківської міської територіальної громади. Ректор ХПІ Євген Сокол та проректор Магомедємін Гасанов продемонстрували рятувальникам готовність оновленої споруди до застосування за призначенням. Зі свого боку співробітники ВЗНС відзначили високий рівень забезпечення сховища всім необхідним для захисту цивільного населення від бомбардувань та артилерійських обстрілів.

«З початку війни рф проти України у цьому приміщенні під час роботи та чергувань у нічний час від ворожих обстрілів ховалися співробітники ХПІ. Завдяки ініціативі та підтримці ректора Євгена Сокола, сховище було відновлено. У старому приміщенні навчального корпусу У-2 коштом університету було проведено косметичний та поточний ремонти. Завдяки допомозі спонсорів та благодійних фондів, придбано генератор, потужністю 3 кВт, спеціальне обладнання та інструменти. Укладено договір із Київським районним відділом Харкова на обслуговування сховища Державною службою України з надзвичайних ситуацій», — розповів Магомедємін Гасанов.

За словами проректора НТУ «ХПІ», укриття доводили до ладу ремонтні бригади, служби адміністративно-господарського сектору ХПІ, а також підрядні організації. Менш ніж за рік було зроблено косметичний та поточний ремонти приміщення, відремонтовано вхід та аварійний вихід, розроблено схему евакуації. Для маломобільних людей на сходах організовані пандуси та поручні. У сховищі встановлено протипожежну сигналізацію, системи зв’язку та оповіщення, проточно-витяжну вентиляцію, підключено системи електро- та водопостачання. Проведено також телефонний зв’язок, у приміщенні є меблі, біотуалети та душові. Крім того, сховище оснащено гучномовцями, дозиметричними приладами, термометром, психрометром, захисним протипожежним інвентарем.

Після закінчення війни керівництво університету планує використовувати сховище як оснащений наочними посібниками навчальний клас для студентів кафедри безпеки праці та навколишнього середовища ХПІ.

Довідка:

Сховище занесено до Всеукраїнського реєстру, має державне значення та свій інвентарний номер 76300. Воно займає площу 115 кв. м. та розраховано на 150 місць. Сховище знаходиться у 7-поверховому навчальному корпусі У-2, який був збудований у 1984 році. Спорудження захисту цивільного населення розташоване на території студентського містечка, де розміщено близько 30-ти навчальних корпусів.