Бомбосховище ХПІ перетворили на освітній хаб

12 вересня 2023 р. в укритті НТУ «ХПІ» відбувся інтелектуальний батл одинадцятикласників Салтівського району м.Харкова. Для них вчені Харківського Політеху підготували вікторини в Kahoot із хімії, фізики та математики. Змагалися учасники десяти команд із тридцяти харківських шкіл. Перемогу здобула команда «Victory» (школи №111, 124, 141).

Захід об’єднав понад сто осіб: 11-класників, директорів шкіл, керівництво та викладачів НТУ «ХПІ», представників адміністрації та управління освіти Салтівського району м.Харкова. Для учасників виступав відомий колектив Палацу студентів Харківського Політеху– вокал шоу-бенд «Сузір’я».

«Ми вами пишаємося, ви найкращі: наше майбутнє, наша еліта, наша гордість! Кожен з вас зробить свій внесок в розвиток нашого району, міста, нашої держави. Бажаємо всім перемоги сьогодні  і надалі в майбутньому»,  –звернулася до школярів заступниця голови адміністрації  Салтівського району Марія Симітко.

Від імені ректора та колективу Національного технічного університету «ХПІ» учасників вікторин привітав проректор з науково-педагогічної роботи закладу вищої освіти  Олександр Труш. «Вітаю вас у нашому університеті, який є одним із найстаріших та авторитетніших технічних навчальних закладів в Україні.  Сьогоднішній захід, який ми робимо разом з районною адміністрацією, з містом Харків– це, мабуть,  перший крок, який приведе вас в подальшому  до стін нашого університету. Ви, дійсно–найкращі, а найкращі повинні вчитися в найкращому виші!  За міжнародними рейтингами ХПІ займає одне з провідних місць серед українських університетів та є найкращим технічним закладом вищої освіти  Східної України.   Хай сьогодні переможе сильніший!» –закликав Олександр Труш.

Для 11-класників, які сформували 10 збірних команд (по 5 осіб у кожній),  викладачі ХПІ розробили вікторини у форматі Kahoot із хімії, фізики та математики. По кожному блоку було десять запитань. Питання з хімії базувалися на наукових фейлах (приколах, невдачах), які призвели до дуже важливих відкриттів. Фізичний блок складався з питань на розуміння та поняття фізичних явищ. А математичне змагання вимагало вирішення думок логічних і математичних завдань. Задавалися також загальні питання, які не оцінювалися у змаганні, але визначали рівень формування думок школярів стосовно технічної освіти, професії інженера. Розробниками питань та ведучими блоків стали викладачі та вчені НТУ «ХПІ»: доцент кафедри органічного синтезу і фармтехнологій кандидат технічних наук Сергій Петров, доцентка кафедри фізики НТУ «ХПІ кандидатка фізико-математичних наук Ксенія Мінакова і директор Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики,  професор доктор технічних наук Олексій Ларін

Лідерів інтелектуального батла визначило фінальне «секретне» питання на загальну ерудицію, яке в останній момент змінило результати турнірної таблиці. За підсумками змагань перемогу здобула команда «Victory» (школи №111, 124, 141), друге місце посіла команда «Незламні» (школи № 3, 8, 42, 84), а третє – «The Five» (школи №43, 144). Усі переможці, а також найкращі гравці вікторин отримали нагороди та солодкі подарунки.

«Для багатьох це перший офлайн захід із початку війни. Бачити запеклу боротьбу, напруженість та зацікавленість дітей протягом тривалого часу, їхні очі, що горять, –дуже цінно», – кажуть розробники завдань вікторини викладачі Харківського Політеху.

Організатори пізнавального заходу – Національний технічний університет «ХПІ», адміністрація і управління освіти Салтівського району Харківської міської ради за підтримки Харківського міського голови Ігоря Терехова.

Більше світлин – за посиланням на сторінці Прес-служба ХПІ у Facebook.

 

Довідка:

Бомбосховище   НТУ “ХПІ” було підготовлено  3 квітня 2023 року. Воно  занесено до Всеукраїнського реєстру, має державне значення та свій інвентарний номер 76300. Бомбосховище  займає площу 115 кв. м. та розраховано на 150 місць. Воно знаходиться у 7-поверховому навчальному корпусі У-2, який був збудований у 1984 році. Спорудження захисту цивільного населення розташоване на території студентського містечка, де розміщено близько 30-ти навчальних корпусів.