Фармацевти ХПІ та Казахського університету зустрілися на Телемосту

НТУ «ХПІ» провів телеміст «Міжнародна фармацевтична освіта очима студентів» з Казахським медичним університетом ім. С.Д. Асфендіярова (КазНМУ). Учасники заходу –викладачі  та студенти обох вишів– обговорили особливості фармацевтичної освіти в Україні та Казахстані, спільні освітні програми та перспективи створення міжнародних проєктів у галузі фармації. Телеміст об’єднав сорок нинішніх та майбутніх фахівців.

Національний технічний університет «ХПІ» у телемості «Міжнародна фармацевтична освіта очима студентів» представляли завідувачі та викладачі профільних кафедр – загальної фармації, органічного синтезу та фармацевтичних технологій, організації охорони здоров’я та студенти спеціальності  «Фармація, промислова фармація» (226).  З боку Казахського медичного університету ім. С.Д. Асфендіярова в заході взяли участь: заступник декана Школи Фармації,  викладачі кафедри фармацевтичних технології та студенти.

Телеміст відбувся у дружній теплій атмосфері –тут ставилися найрізноманітніші запитання та звучали компетентні відповіді.  Обидва університети представили презентації своїх ЗВО, де акцентували увагу на освітніх програмах  у галузі фармації. Так,  доцентка кафедри загальної фармації  Навчально-наукового медичного інституту НТУ “ХПІ”  Юлія Юдіна розповіла про медичні,  фармацевтичні проєкти та здобутки Харківського Політеху. Зокрема, вона відзначила низку напрямів наукових розробок вчених  у цій галузі: нанотехнології, біотехнологічні дослідження, впровадження інженерно-інформаційних технологій, кріотехнології, розробка лікарських засобів, дослідження рослинної сировини, радіаційні технології тощо.

Зі свого боку, студенти Школи фармації КазНМУ виступили з цікавими доповідями про свої науково-дослідні проекти, в яких виявилось багато спільного і з проектами студентів ХПІ. Після виступів сторони обговорили перспективні напрями співробітництва між університетами за такими видами діяльності, як: академічна мобільність, робота за програмою візитинг-професорів, проведення спільних навчальних програм тощо.  Учасники заходу домовилися про проведення  таких зустрічей на постійній основі.

Підбиваючи підсумки українсько-казахського телемосту «Міжнародна фармацевтична освіта очима студентів»  завідувач кафедри загальної фармації  НТУ «ХПІ» Ігор Грубник наголосив на тому, що  науковців Харківського Політеху поєднують теплі та дружні стосунки з КазНМУ.

«Вже минуло майже два роки із нашої першої зустрічі. Тоді ми обговорювали спільні плани та проєкти. Було ухвалено багато важливих рішень щодо розвитку співпраці наших вишів. Але, на жаль, війна нам завадила. Попри всі жахи війни,  ми вистояли і відновили роботу. І в наших планах відновити та зміцнити наші міжнародні зв’язки та знайти можливості для плідної співпраці навіть у тих непростих умовах, у яких опинилася наша країна. Тому сьогоднішній телеміст – це перший крок у цьому напрямку», –відзначив Ігор Грубник.

Телеміст «Міжнародна фармацевтична освіта очима студентів» між НТУ «ХПІ» та КазНМУ відбувся 20 листопада 2023 року.

 

Довідка:

У жовтні 2021 року, спеціалісти кафедри загальної фармації НТУ «ХПІ» відвідали КазНМУ, де прочитали цикл лекцій для казахських студентів з дисципліни «Промислова технологія ліків» на тему: «Інноваційні технології фармацевтичних препаратів, дослідження у галузі технології лікарських форм». Тоді ж було укладено спільну угоду про співпрацю. Після цього  у грудні 2021 року делегація Казахського національного медичного університету імені С.Д. Асфендіярова відвідала НТУ «ХПІ» з метою обговорення науково-технічного та освітнього співробітництва у сфері фармацевтичних наук.

Навчально-науковий медичний інститут ХПІ створено навесні 2021 року. До його складу увійшли такі кафедри: акушерства, гінекології та репродуктології; внутрішніх хвороб та сімейної медицини; загальної фармації; інфекційних хвороб та дерматовенерології; клінічної лабораторної діагностики, вірусології та мікробіології; неврології та рефлексотерапії; організації та управління охороною здоров’я та соціальної медицини; психіатрії, аддиктології, психотерапії та клінічної психології; радіології; фізичної та реабілітаційної медицини, фізіотерапії та курортології; хірургії, нормальної та топографічної анатомії.

Національний медичний університет імені С.Д. Асфендіярова (КазНМУ) — провідний медичний виш Республіки Казахстан. Відкритий у 1931 році. Серед навчальних напрямів університету — загальна медицина, громадська охорона здоров’я, стоматологія, фармація, педіатрія.