День науки-2024: Підсумки та досягнення

У Харківському Політеху відбулися заходи, приурочені до Дня науки України. Основними подіями стали лекція Нобелівського лауреата, японського фізика Такаакі Кадзіти та традиційна Міжнародна науково-практична конференція «MicroCAD», які об’єднали більш як 3000 вчених з 30 країн світу. Були також проведено низку наукових семінарів, круглих столів, вебінарів та лекцій. Майже 30 науковців ХПІ відзначені нагородами від Національної академії наук України, Міністерства оборони України, Харківської міської ради, Харківського міського голови, Національної академії медичних наук України, Українського союзу промисловців та підприємців. Науковець ХПІ Олексій Ларін був обраний членом-кореспондентом НАН України.  Всього у святкових заходах взяли участь понад 5000 студентів, аспірантів, викладачів закладів вищої освіти України, Німеччини, Угорщини, Болгарії, Польщі, Румунії, США, Малайзії тощо.

Більш як 5000 студентів, аспірантів, викладачів та науковців вищих навчальних закладів України та світу об’єднали традиційні Дні науки у Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут». Мова йде про представників провідних вишів нашої країни та світу: Німеччини, Угорщини, Болгарії, Польщі, Румунії, США, Малайзії тощо. Загалом було проведено біля десяти офіційних заходів, що стало найкращим результатом в  НТУ “ХПІ” за останні роки.

 Лекція лауреата Нобелівської премії Такаакі Кадзіти

Відомий японський фізик, дослідник нейтрино Такаакі Кадзіта розповів про дослідження Всесвіту за допомогою нейтрино та гравітаційних хвиль. Лекція, яка пройшла в онлайн форматі, об’єднала майже 300 вчених з України та Європи. Професор Кадзіта – один з 194-ти лауреатів Нобелівської премії, які у 2022 році висловили свою підтримку українському народу та вільній, незалежній Україні після початку війни рф проти нашої держави.

Міжнародна конференція «MicroCAD-2024»

У XXXII Міжнародній науково-практичній конференції «Інформаційні технології: наука, техніка, технологія, освіта, здоров’я (MicroCAD-2024)» взяли участь понад 3500 науковців, педагогів, студентів, аспірантів та фахівців із України, Німеччини, Угорщини, Болгарії, Польщі, Румунії, США тощо. Представники 25 країн світу обговорили найактуальніші питання в галузях енергетики і електроніки, медичних та економічних наук, національної безпеки тощо. У збірник тез форуму увійшло понад 1600 доповідей учасників конференції, що стало рекордом за всю історію проведення MicroCAD.

Семінари, круглі столи, вебінари, лекції

У цих заходах обговорювалися питання активізації наукової роботи в ХПІ і в Україні. Провідні вчені Харківського Політеху ділилися з молодими науковцями успішними кейсами проведення актуальних досліджень. Співробітники Науково-дослідної частини ХПІ представили можливості отримання грантової міжнародної підтримки, покращення публікаційної активності працівників та здобувачів освіти НТУ «ХПІ».

Так, на одному із вебінарів фахівці поділилися досвідом роботи в редколегіях наукових видань ХПІ та аспектами оформлення конференцій.

Круглий стіл «Студентські наукові гуртки: від ідеї до інновації» організували викладачі Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту ХПІ. Керівники діючих гуртків зробили ґрунтовні доповіді щодо напрямів проваджуваної наукової, інноваційної, соціальної та навіть волонтерської діяльності з активним залученням студентів.

Викладачі кафедри маркетингу ХПІ провели онлайн семінар «Проблеми та перспективи використання інструментів цифрового маркетингу під час війні в Україні», співробітники кафедри менеджменту ХПІ взяли участь у заході «Non-Tech в IT: все про не технічні спеціальності в IT», де представили можливості самореалізації менеджерів у цій сфері.

На вебінарі «Грантові програми міжнародного науково-технічного співробітництва» провідні фахівці та учасники грантових програм ознайомили присутніх з головними акцентами подання заявки та поділилися своїм успішним досвідом.

Кафедра туризму і готельно-ресторанного бізнесу ХПІ в межах співробітництва з Батумським державним університетом імені Шота Руставелі (Грузія) провела онлайн лекцію «Development of international tourism of Georgia and future prospectives».

На конференції «Кращі приклади організації наукової роботи» провідні науково-педагогічні працівники представили результати своєї діяльності. Так, завідувачка кафедри бiотехнологiї, біофізики та аналiтичної хiмії ХПІ професорка Ольга Близнюк розповіла про провадження роботи наукових студентських гуртків на кафедрі, завідувач кафедри фізичної хімії ХПІ професор Микола Сахненко поділився власним досвідом роботи з грантовими проєктами в рамках програми «Партнерство заради миру та безпеки» та з проєктом від Національного фонду досліджень України «Розроблення складів композиційних матеріалів для дорожнього будівництва на основі багатотоннажних відходів». Завідувачка кафедри педагогіки та психології управління соціальними системами ім. акад. І. А. Зязюна ХПІ професорка Ніна Підбуцька розповіла про можливості використання чат-бота Elomia для зниження схильності до тривожності та депресії.

 

Нагороди та відзнаки харківських політехніків

Вченого ХПІ обрано членом-кореспондентом НАН України

Директора Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики професора кафедри математичного моделювання та інтелектуальних обчислень в інженерії ХПІ Олексія Ларіна обрано членом-кореспондентом НАН України по відділеню механіки.

Доктор технічний наук, професор Олексій Ларін – випускник Харківського Політеху, він є відомим фахівцем у галузі комп’ютерного та математичного моделювання випадкових процесів, надійності механічних систем, статистичної обробки та аналізу даних, сучасних чисельних методів. Наукові інтереси вченого пов’язані з дослідженнями коливань лопаткових апаратів робочих коліс турбомашин та прогнозуванням ресурсу машинобудівних конструкцій.

 Студент Харківського Політеху отримав медаль від Президента України

Магістрант кафедри автоматизованих електромеханічних систем ХПІ Артем Ковальов був нагороджений медаллю «За працю та звитягу». Нагороду він отримав від Президента України за «вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, зміцнення науково-технічного потенціалу України в умовах воєнного стану, сумлінну працю та високий професіоналізм». Артем Ковальов є одним із авторів двох наукових розробок вчених Харківського Політеху, які направлені на покращення функціоналу військової техніки та підвищення енергетичної безпеки України.

Подякою від Президії Національної академії наук України

«за участь у конкурсі на здобуття Премії НАН України «За популяризацію науки» були відзначені ректор НТУ «ХПІ» член-кореспондент НАН України  професор Євген Сокол, проректор ХПІ професор Андрій Марченко і відповідальний секретар Приймальної комісії Харківського Політеху професор кафедри органічного синтезу та фармацевтичних технологій ХПІ Сергій Петров.

17 науковців ХПІ

отримали нагороди від Національної академії наук України, Харківської міської ради, Харківського міського голови, Національної академії медичних наук України, Українського союзу промисловців та підприємців. Шістьом вченим вручено відзнаки від Міністерства оборони України.

 

 

Щиро дякуємо науково-педагогічним працівникам, докторантам і аспірантам, студентам та всім співробітникам Харківського Політеху за виконану роботу в цей складний час. Попри війну рф проти України, науковці продовжують працювати, своїми досягненнями вони наближають нашу Перемоги та гідне майбутнє незалежної, миролюбної держави. Професійність досвідчених вчених у поєднанні з креативністю молодих дослідників дають змогу досягати амбітних цілей та гідно відповідати на непрості виклики сьогодення. Бажаємо всім харківським політехнікам інноваційних ідей, нових звершень і відкриттів, професійної інтуїції та росту, міцного здоров’я, родинного затишку, добробуту, сил і наснаги!