ХПІ та İTÜ: Повернення зі Стамбула

Аспіранти та магістри Політеху успішно пройшли стажування в Стамбульському технічному університеті (İTÜ). П’ятеро осіб з різних кафедр вишу протягом місяця (20 червня – 21 липня) переймали досвід турецьких колег з İTÜ: відвідували лекції, виконували практичні завдання і проекти за своїми спеціальностями. По завершенню стажування політехнікам вручили сертифікати.

Можливість відвідати Стамбульський технічний університет (İTÜ) отримали представники п’яти кафедр НТУ «ХПІ»: інженер кафедри промислової та біомедичної електроніки Микола Махонін, студент 5 курсу кафедри видобування нафти, газу і конденсату Ілля Фик, старший викладач кафедри обчислювальної техніки та програмування Алла Горюшкіна, аспірантка кафедри систем інформації Юлія Бреславець, студентка 6 курсу кафедри менеджменту та оподаткування Тетяна Коляда.

Перший тиждень перебування політехніків у Туреччині був ознайомчий. Відбулася зустріч з директором інституту інформаційних технологій Ертугрулом Карасуною (Ertuğrul Karaçuha) і деканом факультету електротехніки та електроніки професором Серхатом Шекером (Serhat Şeker), де українським гостям розповіли про діяльність різних кафедр і підрозділів, роботу університету, ознайомили з індивідуальними програмами стажування.

Лекції та практикуми стартували 25 червня. Юлія Бреславець та Алла Горюшкина стажувалися на кафедрі електроніки та комунікаційної інженерії, а Тетяна Коляда — у компанії ITUNOVA при İTÜ. Микола Махонін розробляв і проводив лабораторні дослідження медичних приладів на кафедрі електроніки та комунікаційної інженерії. Ілля Фик відвідував лекції та практикуми на кількох кафедрах нафтогазової галузі — геофізичної інженерії, нафтогазової інженерії, геологічної інженерії.

Студент НТУ «ХПІ» Ілля Фик зазначив, що організація проживання та занять в університеті була на високому рівні. Крім отримання лекційного матеріалу вдалося попрацювати з різними сучасними технічними програмами, які використовують у виші. «Я стажувався на трьох кафедрах (нафтогазової інженерії, геофізичної інженерії, геологічної інженерії), по тижню на кожній. Крім лекцій (які читали англійською мовою) були різні практичні завдання, лабораторні роботи», — розповів Ілля Фик.

Після закінчення стажування відбулася зустріч представників НТУ «ХПІ» з деканом факультету електротехніки та електроніки İTÜ професором Серхатом Шекером (Serhat Şeker). У неформальній обстановці вони підбили підсумки практики, поговорили про можливості продовження спільних наукових досліджень. Відбулося вручення сертифікатів про успішне закінчення стажування в Стамбульському технічному університеті.

«Дуже радий, що наш координаційний Центр надав можливість такого стажування магістрам та аспірантам ХПІ. Я не сумніваюся, що така робота сприятиме зміцненню наукових контактів між НТУ «ХПІ» та Стамбульським технічним університетом», — сказав директор Україно-Турецького Координаційного Центру науково-технічних досліджень ХПІ Ельдар Велієв.

Під час свого перебування в İTÜ, політехніки також відвідали урочисту церемонію випуску «бакалаврів» Стамбульського технічного університету. Масштабне святкове дійство проходило на стадіоні університету. Крім навчання і знайомства з «наукової стороною» Стамбула, харків’янам вдалося подивитися красиві місця та пам’ятки міста. Турецькі колеги з İTÜ влаштували для них екскурсію, розповіли про традиції та звичаї турецького народу.


Довідка:

ХПІ вже кілька років співпрацює з Туреччиною в сфері освіти. Так, 5 жовтня 2016 року в Стамбулі харківський виш відкрив центр дистанційної освіти для навчання турецьких студентів. А в квітні 2017р. університет відвідав радник президента Турецької Республіки Мустафа Хелвасі. У липні 2017р. університети підписали Протокол освітнього і наукового співробітництва, який передбачає обмін студентами, аспірантами і науковими співробітниками, а також спільну наукову діяльність. У серпні 2017р. за підсумками візиту делегації ХПІ до Стамбульського технічного університету було прийнято рішення про створення першого україно-турецького Наукового Центру.

Україно-Турецький Координаційний Центр науково-технічних досліджень створено між НТУ «ХПІ» і Стамбульським Технічним Університетом. Функціонує з 1 лютого 2018 року. Основна мета — сприяння вченим у комерціалізації їхніх розробок. Центр зацікавлений у розгляді проектів у таких галузях: електроніка, машинобудування, космос, авіація, двигуни внутрішнього згоряння, системи передачі, електронні блоки управління і матеріали, матеріалознавство і т.д.

Більш детально з діяльністю координаційного центру та його партнерами можна ознайомитися на сайті(інформація представлена ​​на російській та англійській мовах).

Стамбульський технічний університет надає 39 спеціальностей на 13 факультетах, а також 39 аспірантських і докторських програм. Крім того, в інституті працює 360 лабораторій і 13 дослідницьких центрів. 23 спеціальності мають акредитацію в США, що дозволяє студентам брати участь у програмах обміну та отримувати подвійні дипломи. Університет здійснює навчання за такими напрямками: механіка, електротехніка, електроніка, хімія, металургія, комп’ютери, інформатика, кораблебудування, аеронавтика, а також менеджмент, архітектура, мистецтво, дизайн, музика. У Стамбульському університеті успішно функціонує технопарк з грошовим обігом в 1 млрд. доларів, де працює понад 200 фірм. Третина випускників університету задіяні у наукових дослідженнях, які проводяться в цих компаніях.