У ХПІ відтворять удар блискавки і розкажуть, як працюють сонячні електростанції — «Ніч науки 2017»

НТУ «ХПІ» запрошує школярів та всіх бажаючих відвідати інтерактивні заходи, які пройдуть на території університету в рамках освітнього проекту «Ніч Науки» в суботу, 30 вересня (11.00 – 20.00). У цьому році він буде тематичним і присвячений питанням і проблемам енергоефективності. Політехніки продемонструють свої досягнення та інноваційні відкриття в цій сфері.

Вчені ХПІ розкажуть про принципи роботи сонячних електростанцій, про те, як захистити електроенергетичне обладнання від прямих ударів блискавки і зробити будинок енергоефективним. Політехніки продемонструю можливості електромагнітної гармати і відтворять удар блискавки. Крім того, в ХПІ проведуть власний конкурс ексклюзивних селфі, зроблених у стінах і на території університету в «Ніч Науки» (кращі автори будуть відзначені призами).

Дістатися до ХПІ можна буде безкоштовним автобусом з 11.00 (інтервал 15-20 хв.) від пл. Свободи, 4 (біля головного корпусу ХНУ імені Каразіна).

Програма інтерактивних заходів в НТУ «ХПІ»:

  • демонстрація енергозберігаючого теплопункту TS нагріву води для гарячого водопостачання (Головний (Ректорський) корпус, хол 1 поверх);
  • технологія відновлення ерозійно-зношених лопаток парових турбін (Головний (Ректорський) корпус, хол 1 поверх);
  • технологія виробництва метанолу (Головний (Ректорський) корпус, хол 1 поверх);
  • захист електроенергетичного обладнання від прямих ударів блискавки (електротехнічний корпус, високовольтний зал);
  • демонстрація роботи генератора імпульсної напруги, який моделює удар блискавки з ураженням незахищених об’єктів, або сонячні випромінювання на сонячній батареї (електротехнічний корпус, високовольтний зал);
  • можливості бездротової передачі електричної енергії на відстань (електротехнічний корпус, високовольтний зал);
  • демонстрація можливостей електромагнітної гармати (електротехнічний корпус, високовольтний зал);
  • демонстрація роботи сонячних електростанцій. Вимірювання їх електричних характеристик. Дослідження впливу різних чинників на вироблення енергії (електротехнічний корпус, хол);
  • енергоефективна квартира. Макет квартирної електричної системи. Демонстрація приладів обліку електроспоживання, захисту та автоматики. Порівняння енергоефективності різних типів ламп. Демонстрація використання датчиків руху і таймерів для економії енергії (електротехнічний корпус, хол).

Крім того, буде працювати Музей історії НТУ «ХПІ», де можна ознайомитись з історією вишу і взяти участь у конкурсах. Заходи пройдуть у Головному (Ректорському) корпусі на 3 поверсі.

Цікава деталь: кожен відвідувач НТУ «ХПІ» зможе виграти приз. Для цього необхідно зробити фото-cелфі на фоні об’єктів або подій, задіяних у «Ночі науки» ХПІ і розмістити його в соцмережах Instagram, Facebook або Twitter з хештегом #SciNightKhPI до 23:59  30 вересня 2017 р. Спеціальна комісія визначить авторів кращих світлин, які отримають подарунки від НТУ «ХПІ». Про дату і час вручення подарунків переможці будуть повідомлені окремо.

Інформуванням і координуванням процесу переміщення бажаючих між вишами-учасниками будуть займатися волонтери акції. Їх можна буде побачити біля транспорту і на кожній зупинці.

Чекаємо на Вас!

Довідка. «Ніч науки» проходить у Харкові з 2013 року. Основною її метою є інтерактивна демонстрація останніх наукових досягнень і новітніх технологій міста Харкова. У 2014 році «Ніч науки» отримала нагороду в категорії «Кращий освітній проект» у конкурсі на кращі проекти транскордонного співробітництва Східної Європи, які реалізовані протягом 2013 року.

Захід організовує Департамент міжнародного співробітництва Харківської міської ради за підтримки проектів «Енергоефективні реформи в Україні» та «Розвиток соціальної інфраструктури у зв’язку зі збільшенням кількості ВПО» Німецької федеральної компанії «GIZ».

У 2016 році «Ніч Науки» в ХПІ відвідали понад 1500 осіб.

https://vimeo.com/184496614