Один пояс — один шлях: Візит китайської делегації

НТУ «ХПІ» відвідала делегація з КНР на чолі з президентом Китайської асоціації міжнародного науково-технічного співробітництва Яо Вейкє (Yao Weike). Мета візиту — реалізація стратегії КНР «Один пояс — один шлях» з розвитку міжнародного наукового співробітництва, а також знайомство з ХПІ, обговорення реалізації наукових проектів. До складу делегації також увійшли представники різних підрозділів Харбінського інституту технологій (HIT), кількох промислових підприємств.

Представники Китаю провели переговори з керівництвом НТУ «ХПІ». Серед питань, які обговорювалися: можливість академічних обмінів між ХПІ та китайськими вишами, співпраця в науково-освітній сфері. Під час зустрічі ректор ХПІ Євген Сокол представив гостям основну інформацію про ХПІ, відзначивши стратегічні напрямки в освіті та науці — енергетику, машинобудування, хімію, комп’ютерні технології. «Нас давно пов’язують дружні зв’язки з Китаєм, і ми готові розвивати контакти на новому рівні. Серед можливих напрямків співробітництва — реалізація спільних наукових розробок», — зазначив ректор Євген Сокол.

«Вражає історія вашого університету. Ми бачимо, що є потужний науковий фундамент для проведення досліджень, і значна технічна база. Аспект нашої співпраці може бути досить широкий — науково-дослідна сфера, обмін студентами, вченими університетів», — підкреслив президент Китайської асоціації міжнародного науково-технічного співробітництва Яо Вейкє.

За словами проректора ХПІ Геннадія Хрипунова, виш активно працює з іноземними студентами. Сьогодні в ХПІ навчається понад 1200 іноземців, з них близько 25 громадян Китаю.

Також під час переговорів представники китайської делегації вручили ректору запрошення на наукову конференцію в Харбін (Китай), яка відбудеться наприкінці жовтня.

Ректор Євген Сокол подякував за запрошення і сказав, що найближчим часом будуть узгоджені напрямки, які представлять вчені ХПІ на конференції. «Для підвищення ефективності такого заходу, сфери повинні бути цікаві як для китайської, так і української сторони. Крім того, вчені зможуть скласти подальшу програму спільних досліджень», — зазначив ректор ХПІ.

Довідка:

Китайська асоціація міжнародного науково-технічного співробітництва (China Association for International Science and Technology Cooperation) — неприбуткова недержавна організація китайських вчених і інженерів. До її складу входять 167 національних професійних товариств, сотні місцевих осередків різного рівня. Основна мета — розвиток і популяризація науки та технологій в китайському суспільстві, здійснення міжнародного співробітництва.

На сьогоднішній день Асоціація та її афілійовані товариства є членами більш ніж 250 міжнародних наукових та інженерних організацій.

Стратегічна програма КНР «Один пояс — один шлях» спрямована на розвиток партнерства з багатьма країнами, в тому числі і з Україною, щодо реалізації наукових проектів. В рамках цієї програми Китай вже підписав угоди з 40 країнами світу. В її реалізації беруть участь 11 міжнародних організацій.