Магдебург — Харків

Дві студентки VI курсу кафедри динаміки та міцності машин Інженерно-фізичного інституту НТУ «ХПІ» повернулися з Магдебурзького університету ім. Отто фон Геріке (Німеччина), де успішно пройшли навчання за програмою студентського обміну. З 2017 року по сьогоднішній день Євгенія Філанова та Анна Пернатій здобувають освіту в двох університетах одночасно: НТУ «ХПІ» та виші Німеччини. Останнє стажування в Магдебурзі тривало з 1 жовтня 2018 року по 1 березня 2019 року.

Включене навчання студенток ХПІ Євгенії Філанової та Анни Пернатій в Магдебурзькому університеті ім. Отто фон Геріке тривало з 2017р. по 2019 р. під час магістерської підготовки в НТУ «ХПІ». Студентки розповіли, що головна мета програми, в якій вони взяли участь — можливість побувати в Німеччині, отримати додаткові знання і міжнародний досвід, співпраця в розробці студентських науково-дослідних робіт, відвідування наукових лабораторій і промислових підприємств Німеччини, нові знайомства. Крім занять, Анна та Євгенія ходили на екскурсії, вивчали культуру та пам’ятки як Німеччини, так й інших європейських країн. «Найбільше нас вразив Берлін. Було здорово фотографуватися біля Тріумфальної арки, подивитися Рейхстаг», — розповідають студентки. Слід зазначити, що за останні кілька років більше 50-ти студентів НТУ «ХПІ» отримали дипломи Магдебурзького університету ім. Отто фон Геріке (Німеччина).

Довідка:

Включене навчання в українському та німецькому ВНЗ реалізується в рамках співпраці між НТУ «ХПІ» та Магдебурзьким університетом ім. Отто фон Геріке. Така програма передбачає узгодження навчальних планів двох вишів, складання іспитів в цих університетах. Євгенія Філанова та Анна Пернатій пройшли конкурсний відбір для навчання в Німеччині в 2017 році. Вони презентували професорам з німецького університету доповіді про свої наукові проекти. Проходити стажування в цьому університеті можуть і аспіранти. Крім того, в грудні 2018 року ХПІ відвідала делегація з Магдебурзького університету Отто-фон-Геріке (Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg) з метою розширення співробітництва між українським та німецьким вишами в сфері академічної мобільності за напрямками електротехніки та машинобудування.

Магдебурзький університет Отто фон Геріке вже більше 50-ти років співпрацює з різними кафедрами і факультетами ХПІ, зокрема — кафедрою динаміки і міцності машин. Завдяки спільній роботі тільки за останні 15 років більше 50-ти студентів спеціальності «Комп’ютерна механіка» отримали стипендію Леонарда Ейлера і пройшли місячне стажування в Німеччині. Багато з них були запрошені до аспірантури німецьких університетів, захистили дисертації, і отримали престижну роботу на промислових підприємствах і в наукових установах Європи.