Вчені ХПІ змагалися в батлах регіонального наукового форуму

13 жовтня в ХНУ ім. В.Н. Каразіна відбувся перший масштабний Харківський форум «Наука: діалог поколінь», в якому взяли участь близько 150 керівників вищих навчальних закладів, наукових установ та підприємств, молоді вчені Харківського регіону. Захід проходив у вигляді батлів: команди провідних академіків і молодих вчених представляли свої позиції, що стосуються просування та комерціалізації науки, реалізації інтелектуального потенціалу України. Учасники обговорювали різні питання за трьома основними темами: «Наука і суспільство», «Наука і держава», «Наука і бізнес». Серед основних спікерів від ХПІ: в.о. ректора НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол, директор Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ Роман Томашевський.

В.о. ректора НТУ «ХПІ» професор, доктор технічних наук, член-кореспондент НАН України Євген Сокол став учасником батлу з теми «Наука і суспільство». Зокрема, він акцентував увагу на тому, що зараз необхідно підтримувати українську науку інформаційно, популяризувати вчених та їхні розробки, особливо серед молоді.

Директор Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ» професор Роман Томашевський брав участь в дискусії на тему «Наука і бізнес». Його основний меседж в тому, що для успішної співпраці з бізнесом, науку потрібно представляти як продукт: «Потрібні посередники, які будуть вас продавати. Є продуктова стратегія: маркетингові дослідження, визначення глобального ринку, визначення українського ринку, конкурентоспроможність, визначення пріоритетних ніш і після цього — впровадження. Є світова тенденція яким чином продавати продукт. Якщо наука — продукт, то потрібно слідувати цим трендам».

Захід пройшов за участю голови Харківської облдержадміністрації Олексія Кучера, першого заступника Міністра освіти і науки України Миколи Кизима, а також в дистанційному форматі президента НАН України Анатолія Загороднього. Модератором форуму став відомий український вчений і бізнесмен, професор НТУ «ХПІ» Едуард Сімсон.

Подивитися запис форуму можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=ZIoJsBcIxs0