Олімпіади роботів у ХПІ: Рух в майбутнє

В НТУ «ХПІ» відбулися дві масштабні олімпіади з робототехніки студентська олімпіада «Комп’ютерні системи штучного інтелекту» та олімпіада для школярів «ROBOFEST Kharkiv 2019». У змаганнях взяли участь понад 80 молодих винахідників, 39 команд з десяти міст України, 14 вишів. Присутніх очікували захоплюючі гоночні змагання, битва роботів, змагання на швидкість та витривалість, демонстрація нових IT-розробок, а також бої на мечах. «Родзинка» олімпіади цього року нова номінація «Сумо». Організатор заходу кафедра обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ».

Олімпіади проходили в два тури: перший тур – теоретичний, який складався з питань зі штучного інтелекту, електроніки, логіки та програмування; другий тур олімпіади – експериментальний. Практичний тур складався з трьох номінацій: «RoboRace» (роботи повинні за мінімальний час пройти трасу в складних умовах), «Слідування за лінією» (роботи в автономному режимі повинні за максимально короткий час пройти від старту до фінішу складну трасу за лінією), «Сумо» (роботи виштовхують один одного за межі чорної лінії).

«Сьогодні в гонках по трасі «RoboRace» ми маємо просто унікальний випадок: до півфіналу вийшли 16 машин. Тому щоб усі помістилися на трасі, ми зробили три півфінали. В результаті у фінал вийшли лише шість роботів, тобто, відбір серйозний, — розповідає професор кафедри обчислювальної техніки та програмування Інна Хавіна. — Номінація «Слідування за лінією» – це ази, творчість, а досвід у всіх різний, тому ми зрівнюємо можливості та даємо шанси отримати нагороду усім. Нова в цьому році номінація «Сумо» – битва роботів, тут потрібно було двом машинам, вагою не більше 1 кг та розміром не більше 25 на 25 см виштовхнути супротивника за межі чорної лінії, причому в три спроби: роботи стоять голова до голови, валетом та спина до спини» — зазначила вона.

У номінації «Слідування за лінією» для студентів I місце посіла команда Національного технічного університету «ХПІ», II — Одеського національного політехнічного університету, III — команда ХАІ.

У номінації «RoboRace» першими стали львів’яни (Львівська політехніка), другими — одесити (Одеський національний політехнічний університет), третіми — Черкаси (Черкаський державний технологічний університет).

Переможцями в номінації «Сумо» стали: I місце — команда Одеського національного політехнічного університету, II місце — команда Національного технічного університету «ХПІ», III місце — команда ХНУРЕ.

Один з переможців в номінації «Слідування за лінією» – студент 3-го курсу кафедри обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ» Владислав Бугай розповів про те, як команда збирала свого робота: «Ми проїхали дистанцію за 7 секунд. Всі деталі ми робили в Політеху. Зібрали робота буквально за тиждень, тобто проектували саму модель, друкували її на 3D принтері, паяли дроти, а потім писали код». Владислав наголосив на важливості подібних конкурсів: «Вони потрібні щоб перемагати, отримувати новий досвід, змагатися з учасниками з інших вишів, спробувати у них виграти та показати, що Політех кращий за всіх».

«Моя робота, швидше за все, буде пов’язана з програмуванням комп’ютерів, таких як Raspberry Pi, Orange Pi, написання їх драйверів, — розповідає студент 3-го курсу кафедри обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ» Данило Петров, — Тут в основі лежить програмування тією же мовою, але трохи спрощене, тому для мене це рух в майбутнє».

Крім того, в цьому році вже вдруге паралельно зі студентською олімпіадою проходять змагання для школярів. В них взяли участь хлопці з різних міст України: Сум, Запоріжжя, Херсона, Харкова, а також слухачі дитячої школи програмування НТУ «ХПІ» «IT-Kids».

Серед школярів, в номінації «Слідування за лінією» перемогли: I місце – Дмитро Лимаренко (школа IT-kids при НТУ «ХПІ»), II місце – Артур Молчанов (Херсон), III місце розділили представники двох шкіл з Херсона Богдан Блищак і Тимур Шевченко.

У номінації «Сумо»: I місце – Андрій Задорожній (Херсонська школа), II місце – Дмитро Цапів (Херсонська школа).

За словами завідувача кафедри обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ» Сергія Семенова, ідея олімпіади полягає в тому, щоб підвищити мотиваційну складову студентів та школярів, підвищити престижність інженерної спеціальності. «І студенти, і школярі на цьому заході мають унікальну можливість підкріпити свої теоретичні знання практичною діяльністю та змаганнями на практиці, а це дуже важливо, як в навчанні, так і подальшому працевлаштуванні. Ми всі спостерігаємо за ними та готові запропонувати на ринку праці цих хлопців та дівчат, а школярів ми відбираємо собі, як абітурієнтів, майбутніх наших студентів» — зазначив Сергій Семенов.

В планах у кафедри обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ» зробити студентську олімпіаду з робототехніки – міжнародною, а шкільну – ще більш масштабною.

 Більше світлин можна подивитися на сторінці прес-служби НТУ “ХПІ” у Facebook.

Довідка:

III Всеукраїнська студентська олімпіада «Комп’ютерні системи штучного інтелекту», яка відбулася 14 квітня 2018 року в спорткомплексі НТУ «ХПІ», об’єднала понад 40 учасників (23 команди) з українських та зарубіжних вишів.

 Школа IT-kids – дитяча школа програмування та робототехніки, працює з 1 жовтня 2016 року на базі кафедри «Обчислювальна техніка та програмування» Національного технічного університету «ХПІ». Школа орієнтована на навчання дітей у віці 10-16 років. Під час занять діти отримують навички програмування, створення web-сайтів, векторної та растрової графіки, анімації, 3d-моделювання, математичної логіки та робототехніки.

 Кафедра обчислювальної техніки та програмування, яка є базою для олімпіади «Комп’ютерні системи штучного інтелекту», має ряд сучасних наукових досліджень в галузі розробки систем управління асинхронним дизель-поїздом, інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень для технологічних процесів механічної обробки різанням, кібербезпеки, створення сучасних інформаційних систем, комп’ютерних технологій та робототехніки.