Репозиторій ХПІ увійшов до сотні найкращих у світі

У лютому 2022 вийшов оновлений рейтинг інституційних репозиторіїв Transparent ranking: Institutional Repositories by Google Scholar. Згідно з опублікованими даними, електронна бібліотека НТУ «ХПІ» посіла
76-те місце у світі, з понад 3700 учасників, та третє в Україні.

Рейтинг оцінює бібліотечні бази за одним критерієм — кількістю документів ресурсу, які проіндексовані пошуковою системою Google Scholar.

У лідерах світового рейтингу — бібліографічна база даних з астрофізики Смітсонівського інституту/NASA (Smithsonian/NASA Astrophysics Data System), репозиторій бразильського вишу Repositório Digital Universidade Federal do Rio Grande do Sul LUME.

Серед українських репозиторіїв інститутів, які разом із НТУ «ХПІ» увійшли до сотні найкращих, — бази Сумського державного університету, Львівської політехніки, Західноукраїнського національного університету.

Розробкою рейтингу Ranking Web of Repositories займається лабораторія кіберметрики (Cybermetrics Lab) Національної дослідницької ради Іспанії (Spanish National Research Council, CSIC), яка також готує світовий вебометричний рейтинг університетів.

Довідка:

Репозиторій (електронна бібліотека) вишу — електронний архів для тривалого зберігання, накопичення та забезпечення довготривалого та надійного відкритого (або частково відкритого) доступу до масиву документів, що видається у цьому навчальному закладі.

Мета рейтингу репозиторіїв — підтримка відкритого доступу до наукових публікацій, інших академічних матеріалів в електронній формі. Присутність наукових робіт в інтернеті охоплює набагато більшу потенційну аудиторію, пропонуючи доступ до наукових знань дослідників та установ, що розвиваються, роблячи їх доступними для зацікавлених людей у ​​всьому світі. Таким чином оцінюється рівень відкритості академічних ресурсів та їх інтеграція у світовий інформаційний простір.