Вченому ХПІ вручили диплом стипендіата Верховної Ради України

Директор Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ» Роман Томашевський за розробку нової системи аналізу та прогнозування серцевих порушень став лауреатом іменної стипендії Верховної Ради України для молодих вчених-докторів наук за 2021 рік. Вручення дипломів переможцям відбулося 10 листопада 2022 року за участю Голови ВРУ Руслана Стефанчука. Захід був присвячений Всесвітньому дню науки в ім’я миру та розвитку.

Було відзначено роботу доктора технічних наук, директора Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ» Романа Томашевського: «Інформаційно-вимірювальна система ідентифікації та прогнозування серцевих порушень на основі моніторингу ритму серця». Метою наукового дослідження вченого ХПІ стало підвищення достовірності автоматичного виявлення та прогнозування кардіопатологій на основі аналізу ділянок RR-інтервалів (ритмограм) при використанні вдосконаленої технології аналізу та контролю їх спектральної нестаціонарності.

У межах урочистої церемонії також було вручено Премії Верховної Ради України для молодих вчених за 2020 рік.

 

Довідка:

На здобуття іменних стипендій Верховної Ради України для молодих вчених-докторів наук за 2021 рік було висунуто 90 робіт претендентів. Конкурс становив три особи на місце, за підсумками виділено 30 іменних стипендій. Грошова винагорода призначається за поданням Комітету Верховної Ради України з освіти, науки та інновацій на основі рейтингового подання відповідної Конкурсної комісії за результатами експертиз. Щомісячна виплата – у розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб (у даному випадку – встановлених на 1 січня 2021 року).

Стипендія призначається щорічно терміном на рік вченим, які збагатили науку визначними досягненнями, проводять важливі фундаментальні та/або прикладні наукові дослідження, а також можуть виконувати в Україні стипендіальну наукову (науково-технічну) роботу.