ХПІ: Новий етап україно-чеського проекту

НТУ «ХПІ» відвідали представники Західно-чеського університету м. Плзень (University of West Bohemia). Вони прочитали цикл лекцій про актуальні питання нових технологій в промисловості для студентів і викладачів вишу, обговорили з керівництвом ХПІ подальші етапи співпраці в науковій сфері, реалізацію академічної мобільності. Візит відбувся 6-7 листопада в рамках проекту «Розвиток міжнародного співробітництва з українськими вишами в галузі енергетики і транспорту».

Так, 6 листопада декан машинобудівного факультету UWB професор Мілан Едл, професор Дослідницького центру нових технологій UWB Джозеф Волдріч, заступник декана машинобудівного факультету UWB професор Ян Здебор протягом дня проводили лекції та презентації про сучасні технології в промисловості та в організації наукової діяльності. Ознайомитися з лекціями можна за посиланнями нижче.

http://www.kpi.kharkov.ua/ukr/wp-content/uploads/sites/2/2018/11/Edl_lectureP4_ua.pdf
http://www.kpi.kharkov.ua/ukr/wp-content/uploads/sites/2/2018/11/Edl_lecturePLM_ua-.pdf
http://www.kpi.kharkov.ua/ukr/wp-content/uploads/sites/2/2018/11/Voldrich_1_Brakes.pdf
http://www.kpi.kharkov.ua/ukr/wp-content/uploads/sites/2/2018/11/Voldrich_2_TEI.pdf
http://www.kpi.kharkov.ua/ukr/wp-content/uploads/sites/2/2018/11/Voldrich_3_nonlinear_vibration_analysis.pdf
http://www.kpi.kharkov.ua/ukr/wp-content/uploads/sites/2/2018/11/Zdebor_CASKs_Ch_-UA.pdf
http://www.kpi.kharkov.ua/ukr/wp-content/uploads/sites/2/2018/11/Zdebor_CRDM_Ch_-UA.pdf
http://www.kpi.kharkov.ua/ukr/wp-content/uploads/sites/2/2018/11/Zdebor_SKODA_Charkov_2018.pdf
http://www.kpi.kharkov.ua/ukr/wp-content/uploads/sites/2/2018/11/Zdebor_TNR-UA_Charkov.pdf

Пізніше члени чеської делегації зустрілися з проректором ХПІ професором Геннадієм Хрипунова і начальником відділу міжнародних зв’язків Олександром Гончаровим. В ході переговорів вони підбили підсумки попередньої співпраці, окреслили плани її розширення в майбутньому. Зокрема, досягнута домовленість про подачу спільних наукових проектів на конкурс в різні європейські та чеські фонди, участь у програмі Еразмус + з академічної мобільності, обмін викладачами для читання лекцій, вченими для стажувань та участі в спільних наукових дослідженнях. Також обговорювалася можливість навчання студентів ХПІ в магістратурі Західно-чеського університету.

Для професорів з Чехії провели екскурсію по кампусу Політеху (вони відвідали кафедру турбінобудування, науково-технічну бібліотеку університету). На наступний день, 7 листопада, у чеських гостей була можливість подивитися Харків, познайомиться з визначними пам’ятками міста.

Відзначимо, що протягом 2018 роки шість завідувачів кафедрами, вчених, викладачів і аспірантів ХПІ пройшли наукове стажування в UWB, а також прочитали ряд лекцій. В рамках оголошеного конкурсу спільних науково-дослідних проектів України та Чехії, вчені трьох кафедр ХПІ (турбінобудування, технології машинобудування та металорізальних верстатів, фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики) спільно з чеськими колегами підготували і подали на конкурс три проекти. Також для розвитку співпраці в науковій сфері між вишами, представники п’ятнадцяти кафедр Політеху передали свої пропозиції про можливі спільні міжнародні проекти.

Довідка:

З 2017 року в НТУ «ХПІ» працює спільний з Західно-чеським університетом м. Плзень (University of West Bohemia) проект «Розвиток міжнародного співробітництва з українськими вишами в галузі енергетики і транспорту». Ініціатор зі сторони ХПІ — кафедра парогенераторобудування. З урахуванням встановлених відносин в 2017 році був підписаний Договір про науково-технічне та освітнє співробітництві між НТУ «ХПІ» та UWB.

У грудні 2017 року НТУ «ХПІ» став майданчиком для Круглого столу в рамках україно-чеського проекту. Серед учасників були представники Західно-чеського університету (Západočeská univerzita v Plzni), Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Одеського національного політехнічного університету, Сумського державного університету, Вінницького національного технічного університету.

Západočeská univerzita v Plzni (University of West Bohemia) — державний вищий навчальний заклад, який заснований в 1991 році. В даний час складається з 8 факультетів і одної університетської установи. Пропонує абітурієнтам навчання в таких галузях: техніка, гуманітарні науки, юриспруденція, педагогіка і художні дисципліни. Мови навчання: чеська, англійська.