ХПІ — в п’ятірці кращих вишів України

В академічному рейтингу вищих навчальних закладів України «ТОП-200 Україна 2018» Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» посів 2 місце серед харківських вишів і 4 — в Україні. Протягом останніх років ХПІ стабільно утримує ці позиції та демонструє високі показники свої діяльності.

У 2018 році до першої п’ятірки національного рейтингу також увійшли такі визнані лідери української освіти: Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені І. Сікорського» (1 місце), Київський національний університет ім. Т. Шевченка (2 місце), Національний університет ім. В. Каразіна (3 місце), Національний університет «Львівська політехніка» (5 місце).

Рейтинг «ТОП–200 Україна» враховує такі показники діяльності вишу: якість науково-педагогічного потенціалу, якість навчання та міжнародне визнання. Вихідні дані для визначення рейтингу були надані безпосередньо університетами та отримані з незалежних Web-ресурсів.

Довідка:

В 2018 році рейтинг «ТОП–200 Україна» визначався дванадцятий раз поспіль Центром міжнародних проектів «Євроосвіта» в партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence.

При складанні цьогорічного рейтингу експерти брали до уваги сучасні тенденції розвитку університетів, окреслені Конференцією IREG-9: «Рейтинги і акредитація – дві дороги до однієї мети» (23–25 травня, 2018р., м. Хассельт, Бельгія) та Конференцією міністрів освіти Європейського простору вищої освіти (24–25 травня 2018 р., м. Париж, Франція). Напрацювання цих конференцій стануть головною темою дискусії з визначення університетських рейтингів на Саміті, який у липні цього року проводить міжнародна рейтингова організація Times Higher Education.

На зазначених конференціях було особливо наголошено, що однією із головних тенденцій в системах ранжування університетів є знаходження балансу між створенням нових, критичних знань, результатів досліджень та інновацій і практичною трансформацією цих напрацювань в розвиток сучасного суспільства.