У ХПІ увічнили пам’ять випускників, які загинули за Україну

У День пам’яті захисників України, 29 серпня, у Військовому інституті танкових військ НТУ «ХПІ» урочисто відкрили пам’ятники випускникам ХПІ 2004 і 2005 рр., Героям України, капітанам — Сергію Колодію та Олександру Лавренку. Вони загинули при виконанні бойового завдання на Сході країни. У пам’ятному заході взяли участь: в.о. ректора НТУ «ХПІ» Євген Сокол, начальник Військового інституту танкових військ, полковник Олександр Серпухов, голова Харківської облради Сергій Чернов, заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Грицьков, рідні та друзі загиблих, інші.

Відкриття пам’ятників Героям України на території Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ» — не лише шана, повага і визнання подвигів мужніх воїнів, а й увічнення пам’яті про них на багато поколінь вперед, зазначило керівництво вишу.

«Вони довели своїми справами і життям, що батьки, командири і вчителі виховали їх справжніми патріотами, мужніми захисниками своєї Батьківщини, воїнами, які до кінця залишилися відданими військовій присязі. Безмежна повага і шана полеглим Героям. Пам’ять про кожного з них назавжди залишиться в наших серцях. Я схиляю голову перед родинами загиблих воїнів. Біль і вдячність спонукає нас пам’ятати про всіх, хто віддав своє життя за свободу і незалежність України, за визволення нашої землі від загарбників. Незмінним у випускників нашої Альма-матер є вірність військовій присязі, сила, відвага, честь, професіоналізм, і здатність до самопожертви в ім’я Батьківщини. Я бажаю всім матерям захисників нашої країни величезного терпіння і мужності, тому що їхні діти — герої, які зробили свій вибір і пішли на війну захищати незалежність і суверенітет рідної України. Вічна пам’ять полеглим героям! Слава живим захисникам! Слава Україні!», — сказав начальник Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ» Олександр Серпухов.

«Сила нашої держави, її міць, її перемога — в таких людях, як Сергій Колодій та Олександр Лавренко. Інститут танкових військ зміг загартувати в них ті якості, які в сьогоднішніх умовах цінуються понад усе. Стійкість, самопожертва, мужність, честь сповна були проявлені цими офіцерами у відповідальних і небезпечних обставинах. Пам’ятати про Сергія та Олександра, гідно шанувати їхній подвиг, виховувати на їх прикладі — наш обов’язок», — зазначив голова обласної ради Сергій Чернов.

Під час заходу всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять українських вояків, полеглих в боях за незалежну Україну.

Установка пам’ятників Героям України на території Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ» була ініційована командуванням вишу і громадською організацією «Харківський клуб «Генерал». Автори монументів — український скульптор, член Національної спілки художників України, заслужений діяч мистецтв України Олександр Рідний і скульптор Ганна Іванова.

Довідка:

День пам’яті захисників України відзначається щорічно 29 серпня відповідно до Указу Президента № 621/2019 від 23.08.2019 «Про відзначення Дня пам’яті» з метою вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму. Дата Дня пам’яті — 29 серпня — приурочена до військових подій на сході України, коли під час Іловайської операції українська армія зазнала найбільших втрат.

Капітан Колодій Сергій Володимирович народився 4 лютого 1981 року в місті Пересічне, Дергачівського району, Харківської області. У 2004 році закінчив Харківський інститут танкових військ НТУ «ХПІ».

28 вересня 2014 командир механізованої роти 93-ї окремої механізованої бригади капітан Сергій Колодій, який прийшов на допомогу своїм побратимам, які страждали від атак ворога на одному з блокпостів. Прориваючись на БМП-2 до опорного пункту взводу, він вступив у нерівний бій з ворогом і загинув в результаті прямого попадання з гармати російського танка, надавши можливість підлеглим вийти з бою і не потрапити в полон. Відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 2016 № 350/2016 за особисту мужність, героїзм, вірність військовій присязі, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України капітану Сергію Колодію присвоєно звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» (посмертно) .

Капітан Лавренко Олександр Миколайович народився 9 березня 1983 у місті Лозова, Харківської області. У 2005 році закінчив Харківський інститут танкових військ НТУ «ХПІ».

У запеклих боях за селище Піски, танк, яким командував командир танкової роти танкового батальйону 93-ї окремої механізованої бригади капітан Олександр Лавренко, виконуючи маневри для ухилення від вогню противника, потрапив на фугас, члени екіпажу загинули. Важкопоранений капітан Лавренко проявив силу духу захисника Батьківщини, і на вимоги ворога здатися в полон, підірвав себе і свою бойову машину. Завдяки діям екіпажу, вдалося не допустити контратаки підрозділу терористів, що надало змогу підрозділам 93-ї бригади закріпитися на позиціях і виконати бойове завдання.

Відповідно до Указу Президента України від 9 вересня 2016 №388/2016 за виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі капітану Олександру Лавренку присвоєно звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» (посмертно).