33-я річниця аварії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні, 26 квітня, в день 33-річчя Чорнобильської катастрофи, зі співробітниками ХПІ, ліквідаторами наслідків Чорнобильської аварії, зустрілися ректор університету Євген Сокол та голова профспілкового комітету Анатолій Фомін.

Учасники зустрічі згадали трагічні події та вшанували пам’ять загиблих.

Ректор ХПІ висловив глибоку вдячність тим, хто, ризикуючи здоров’ям і власним життям, захистив Україну та все людство від можливих жахливих наслідків катастрофи.

`

Довідка:

26 квітня 1986 року в результаті вибуху 4-й реактор Чорнобильської АЕС був повністю зруйнований. Викинуті в атмосферу продукти поділу ядерного палива були рознесені повітряними потоками на значні території, обумовивши їх радіоактивне забруднення не лише поблизу АЕС, але і за сотні і навіть тисячі кілометрів від місця аварії. Радіоактивного забруднення зазнали території багатьох країн.

Одразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 тисяч ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні території, отримали високі дози радіації. Радіоактивного опромінення зазнали майже 8,4 мільйона жителів України, Білорусії і Росії, було переселено майже 404 тисячі осіб.

Навколо місця аварії була створена 30-кілометрова зона відчуження, яка існує і до нашого часу.