ХПІ взяв участь у відкритті IT-музею

29 серпня, на базі НТУ «ХПІ» відбулося відкриття унікального музейно-освітнього комплексу Software&Computer Museum. У будівлі студентського гуртожитку «Гігант» (вул. Пушкінська, 79/1) можна ознайомитися з більш ніж 600-ма експонатами (комп’ютерами, ігровими приставками, носіями даних та іншими), пограти в ретро-ігри, написати програму або попрацювати на комп’ютерах XX-го століття. Крім того, з вересня музей відкриває набір на різноманітні курси для дітей та дорослих з програмування та робототехніки: груп 40+, школярів і студентів. Вхід в музей і на заняття — безкоштовний.

Засновник музейно-освітнього комплексу Software&Computer Museum Антон Трубніков підкреслює, що у проекту подвійна місія — просвітницька та освітня. А сам музей стає магнітом для людей, яким цікаво чи навіть потрібно знати, що таке комп’ютери, програмне забезпечення, як це працює і чому це важливо. Вони спілкуються в музеї з екскурсоводами, дізнаються про безкоштовні курси, знайомляться з викладачами та йдуть вчитися.

В Software&Computer Museum представлена ​​велика колекція різних комп’ютерних пристроїв, серед них: експериментальна ігрова приставка Vectrex (1982 рік), перший в світі переносний комп’ютер Osborne 1, легендарний Apple II. Відвідувачі також можуть написати програму на бейсику або запустити готове демо для комп’ютера Atari 800XL початку 80-х, попрацювати на PowerMac G4 кінця 90-х, а поціновувачі графічних потужностей 1990-х років — познайомитися з графічною станцією Silicon Graphics O2.

У IT-музеї також з’явиться інтерактивна зона, де можна буде зіграти в перші комп’ютерні ігри: допомогти їжаку Соніку перемогти доктора Роботніка, постріляти качок в Duck Hunt на Nintendo NES, поборотися танками на Dendy або пограти в одну з найстаріших ігор на Atari Flashback. В планах у творців музею — встановити повноцінний аркадний автомат з 30 ретро-іграми.

Крім того, з 8 вересня Software&Computer Museum відкриває набір на різноманітні курси для дітей та дорослих з програмування та робототехніки: груп 40+ (близько 100 слухачів), школярів і студентів.

За словами Антона Трубнікова, сьогодні НТУ «ХПІ» разом з IT-музеєм займається розробкою освітньої програми для школярів і студентів: «Завдяки нашій з ХПІ співпраці, ми розширюємо програму навчання, яка не просто допомагала б вступати до вищих навчальних закладів, а реально влаштовуватися на роботу. Наше завдання — розробити високоефективні, сучасні, швидкі курси. Ми консультуємося з викладачами зі Стенфорда, вченими Массачусетського технологічного інституту, залучаємо студентів, викладачів і випускників ХПІ. Тому що в програмі для школярів і студентів — інші темпи, завдання, інший підхід», — зазначив він.

«Сьогодні це світова практика, коли музей є тим місцем, де люди мають можливість своїми руками щось зробити, підвищити кваліфікацію, чогось навчиться, — розповідає ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол. — І тут роль нашого університету значна, тому що з одного боку: зробити експозицію, показати різні засоби інформаційних технологій, а з іншого — навчання, просвітницька робота. І, безумовно, у цьому напрямку наш університет може багато зробити для цього проекту. Це і методична робота, і складання нових планів, і участь у викладанні відповідних дисциплін».

Відкриття Software&Computer Museum відбулося за участю адміністрації та викладачів ХПІ, а також засновників і співробітників музейно-освітнього комплексу.

Відзначимо, що договір про співпрацю НТУ «ХПІ» з БО «Благодійний фонд «Музей програмного забезпечення і комп’ютерів» був підписаний в листопаді 2018 року.

Музейно-освітній комплекс буде працювати кожного дня, крім понеділка, з 10:00 до 20:00.

Довідка:

Музей програмного забезпечення і комп’ютерів (Software & Computer Museum) відкрився в серпні 2017 року в Харкові, раніше розташовувався на проспекті Науки, 27-Б, БЦ «Капіталіст». Тепер працює на базі НТУ «ХПІ» за адресою вул. Пушкінська, 79/1 (будівля гуртожитку НТУ «ХПІ» «Гігант»). Засновники — Антон Трубніков, Олександр Коваленко, Сергій Цимбал. З часу заснування музей відвідали 19 833 осіб, випускниками курсів стали 717 осіб.

Основна ідея Музею — розповісти історію комп’ютерів, показати, що програмне забезпечення завжди було рушієм розвитку «заліза», а також залучити людей до світу IT і пояснити, що комп’ютери — це наші друзі.

Подібних музеїв в Україні два — Харківський Software&Computer Museum та його філія в Києві.

Software&Computer Museum співпрацює з декількома зарубіжними музеями: Computer History Museum в Кремнієвій Долині (Каліфорнія, США), Hellenic IT Museum (Афіни, Греція), музеєм Peek&Poke (Рієка, Хорватія) і Фінським комп’ютерним музеєм (Йювяскюля, Фінляндія). У планах — обмін досвідом, інформацією і експонатами, з грецькими колегами планується створення спільної виставки техніки Hewlett-Packard.

Більше про музеї можна дізнатися на сайті — https://www.sncmuseum.org/, а також сторінці в Facebook та Instagram.