Студенти ХПІ — учасники німецького освітнього онлайн-проєкту

Студенти кафедри комп’ютерної інженерії та програмування НТУ «ХПІ» взяли участь у міжнародному проєкті «Wildau-Kharkiv IT Bridge». Протягом осіннього семестру 2022 року вони прослухали курс лекцій з кількох дисциплін від українських та німецьких викладачів в онлайн форматі, і після завершення отримали сертифікати міжнародного зразка. Проєкт реалізовано Німецькою службою академічних обмінів (DAAD) та Технічним університетом прикладних наук Вільдау (TH Wildau, Німеччина). Ініціатива спрямована на підтримку української освіти. Також у межах цієї програми відбувся візит професора Харківського Політеху Світлани Гавриленко до Берлінського офісу DAAD та університету TH Wildau, де вона прочитала лекцію. Нові курси для студентів ХПІ стартують із 1 березня.

Учасниками проєкту «Wildau-Kharkiv IT Bridge» стали студенти спеціальності «Комп’ютерна інженерія». Вони прослухали онлайн-курс лекцій з програмування, архітектури комп’ютерів, комп’ютерних мереж, вбудованих систем, основ розробки ігор, теорії побудови трансляторів. Заняття українською та англійською мовами проводили викладачі НТУ «ХПІ», а також їхні колеги із TH Wildau (Німеччина). За підсумками харківські політехніки отримали сертифікати міжнародного зразка.

Крім того, у межах проєкту професор кафедри комп’ютерної інженерії та програмування НТУ «ХПІ» Світлана Гавриленко відвідала Технічний університет прикладних наук Вільдау, де виступила як лектор з темою «Машинне навчання. Ансамблеві методи класифікації даних». Вона також зустрілася з головою відділення Берлінського офісу DAAD Кай Франке та обговорила питання щодо подальшої співпраці.

Проєкт Wildau-Kharkiv IT Bridge, який реалізується в межах програми «Digital Ukraine: Ensuring Academic Success in Crisis» від DAAD, продовжено на 2023 рік. Нові курси для студентів кафедри КІП стартують з 1 березня. Докладніше про проєкт: https://wildau-it-bridge.de/ 

Довідка:

Проект «Wildau-Kharkiv IT Bridge» організований Німецькою службою академічних обмінів DAAD та Технічним університетом прикладних наук Вільдау (Німеччина) у межах програми «Ukraine digital: Ensuring academic success in times of crisis», яка спрямована на підтримку українських вишів у впровадженні віртуальних курсів. Таким чином, українські студенти мають перспективу завершити навчання, незважаючи на обмеження, викликані війною. Німецькі університети пропонують віртуальну платформу для українських студентів-біженців, щоб вони могли онлайн продовжити та завершити своє поточне навчання в Україні. Залучення українських вчених/дослідників та викладачів, які перебувають у Німеччині чи інших європейських країнах, до цієї платформи дозволяє їм продовжити викладання практично, як у своїх рідних вишах. Тому заняття навіть з-за кордону можуть проводитися і національною мовою.

Технічний університет прикладних наук Вільдау (Technische Hochschule Wildau) засновано у 1991 році. Це найбільший університет прикладних наук у землі Бранденбург, що продовжує традиції колишньої інженерної школи Вільдау. Навчання відбувається у напрямах природничих наук, техніки, ділового адміністрування, права, менеджменту — за п’ятнадцятьма бакалаврськими та п’ятнадцятьма магістерськими курсами. Кампус університету розташований неподалік Берліна.

Україна бере активну участь у програмах Німецької служби академічних обмінів (DAAD) з 1998 року. Це одна з найбільших у світі організацій у галузі освіти, яка забезпечує мобільність студентів, аспірантів та викладачів та надає можливість талановитій молоді всього світу пройти наукове стажування або підвищити кваліфікацію у Німеччині.