У ХПІ пройшов майстер-клас з приготування косметичних засобів

На кафедрі технології жирів та продуктів бродіння НТУ «ХПІ» відбувся майстер-клас «Технології індустрії краси», який об’єднав школярів, студентів, викладачів і роботодавців. Гостям розповіли не лише про особливості роботи на підприємствах, що виробляють косметичну продукцію, а й продемонстрували процес створення таких засобів. Майстер-клас викликав величезний інтерес у понад півсотні харківських старшокласників.

За словами організатора заходу асистента Олени Мочалової, мета — показати школярам зв’язок між навчанням у ХПІ і роботою на реальному підприємстві, познайомити абітурієнтів з їхньою майбутньою професією.

Серед гостей майстер-класу: учні харківських гімназій №1, 5, 65, загальноосвітньої школи №17, навчально-виховного комплексу №112, представники підприємств ТОВ «Слобожанський миловар» та ПАТ «Миловарний комбінат».

Професор кафедри технологій жирів і продуктів бродіння НТУ «ХПІ» Ігор Демидов провів невелику вступну лекцію про застосування та роль жирів у виробництві косметичних і гігієнічних засобів. Після цього школярам демонстрували процеси змішування різних компонентів для отримання такої продукції.

Учасники заходу мали змогу побачити і взяти участь у таких лабораторних експериментах:

— приготування мила;

— складання композиції ароматів на основі мильної стружки;

— приготування бальзаму для губ;

— приготування сухого шампуню;

— визначення структури волосся (під мікроскопом).

Майстер-перукар, стиліст салону краси розповіла про догляд за волоссям, про те, як визначити структуру волосся, які чинники впливають на нього негативно, як впливають бальзами на структуру волосся.

Учениця 10 класу гімназії №65 Катерина Голосій ділиться своїми враженнями від майстер-класу: «Це дуже цікаво! Спочатку ми робили масло для губ. Для цього спочатку потрібно розплавити пилок, потім додавати олію, наприклад, пшеничну. Можна додати запах, який мені подобається. Тут, на кафедрі я також побачила, як роблять мило, думаю, вдома спробувати». Школярка додала, що потрапила на майстер-клас не випадково: дівчина зацікавилася ХПІ і кафедрою технології жирів та продуктів бродіння після відвідування Ночі Науки. «У мене дуже гарне враження про університет! Думаю, що після 11 класу вступатиму на цю кафедру. Хочу стати технологом на косметичному підприємстві», — зазначила Катерина.

У числі тих, хто демонстрував досліди для школярів — студентка 1 курсу спеціальності «Харчові технології» Діана Шулежко. «Сьогодні я допомагаю нашій групі. Ми показуємо учасникам запахи, які вони повинні вгадати. Запах, який сподобався, можна взяти і законсервувати за допомогою мильної стружки», — розповіла вона.

З величезною вдячністю і низьким поклоном викладачам кафедри виступила колишня студентка ХПІ, сьогодні — головний технолог компанії «Слобожанський миловар» Ірина Прокопенко, яка була присутня на майстер-класі в якості експерта. «Для мене дуже цікаво як розвивається наша молодь, наскільки у них вистачає своєї фантазії і знань, щоб внести щось нове. На цих майстер-класах ми і самі отримуємо щось цікаве і корисне», — говорить вона.

Наступний майстер-клас кафедри технології жирів та продуктів бродіння НТУ «ХПІ» буде присвячений темі солодощів: приготування цукерок, бісквіта, тістечок. Він відбудеться в листопаді 2017 року.