У ХПІ — новий Почесний професор

Народний художник України Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка, Почесний громадянин Харківської області Віктор Іванович Ковтун став почесним професором НТУ «ХПІ». Це звання йому було присвоєно «за вагомий особистий внесок у розвиток культури та мистецтва України, активну співпрацю з ХПІ в естетичному вихованні студентів та викладачів, створення високохудожніх творів у галузі живопису». Відповідний диплом, а також мантію Почесного професора Віктору Ковтуну вручили на Вченій раді вишу 29 жовтня. Урочиста церемонія відбулася за участю ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола та голови Вченої ради, Почесного ректора вишу Леоніда Товажнянського.

«Це справді знакова подія для ХПІ. Віктор Іванович — народний художник, людина з великої літери, яку знають не лише в Україні, а й у всьому світі. У своїх картинах він відображає і неповторну красу нашого Політеху. Пройдуть століття, зміняться покоління студентів та викладачів, але образ ХПІ, в який вклала свою душу і зобразила ця, безумовно, дуже талановита людина, залишиться. Адже справжнє мистецтво — вічне. Вітаю вас!», — сказав ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

«Ми пишаємося, що Віктор Іванович Ковтун поповнює плеяду всесвітньо відомих вчених, які отримали Почесне звання в НТУ «ХПІ». За останні роки відповідних ступенів удостоєні відомі вчені не лише України, а й інших країн світу. Сьогодні ім’я поважного Почесного професора — Віктора Ковтуна, органічно вписується в сузір’я таких видатних академіків та професорів ХПІ, якими були професор Кирпичов та академіки Стеклов, Ляпунов, Бекетов, Обреїмов, Палатник та багато інших, які є славою та гордістю нашого університету», — зазначив голова Вченої ради НТУ «ХПІ», Почесний ректор вишу Леонід Товажнянський.

Народний художник України Віктор Ковтун подякував усім присутнім за удостоєну честь стати Почесним професором ХПІ: «Я всім бажаю гарного настрою, здоров’я на всі часи, і дякую за подання до звання! Є нові чотири роботи живопису, присвячені нашому політехнічному університету, і я хочу їх подарувати від свого імені».

Після цього відбулося традиційне покладання квітів до пам’ятника першому ректору університету — професору Віктору Львовичу Кирпичову. Крім того, для нового Почесного професора НТУ «ХПІ» Віктора Ковтуна, а також відомих випускників харківського Політеху: засновника та керівника кількох успішних комерційних підприємств Харкова Володимира Саленкова та екс-начальника СБУ в Харківській області, генерал-майора Олександра Пивовара провели екскурсію Ректорським корпусом ХПІ.

Довідка:

Першими Почесними професорами ХПІ були визначні вчені Дмитро Менделєєв та Микола Жуковський. За останні роки Почесних звань удостоєні вчені не лише України, а й інших 15 країн світу. Серед них: академіки Борис Патон (Україна), Михайло Згуровський (Україна), Володимир Рвачов (Україна), професори Мішель Фютен (Франція), Генріх Майєр (Австрія), Вольфганг Керстен (Німеччина), Катерина Андронеску (Румунія), Крістоф П’єр (Канада), Надер Енгета (США), Мехмет Карака (Туреччина), Ян Аврайцевич (Польща) та багато інших.

Віктор Іванович Ковтун — український художник, народився 1 червня 1958 року у селі Мезин Чернігівської області. Має звання Народний художник України, Заслужений художник України, є почесним громадянином м. Харкова та Харківської області, лауреатом Національної премії України ім. Тараса Шевченка за 2010 рік за цикл робіт «Мій край — Слобожанщина»; учасник республіканських, всеукраїнських, всесоюзних, міжнародних та зарубіжних виставок. Член Спілки художників України, голова Харківської організації Національної спілки художників, дійсний член Петрівської Академії наук та мистецтв (Санкт-Петербург), міжнародної Академії інформатизації при ООН, академік Брестської національної академії будівництва, архітектури та мистецтв, президент Міжнародного благодійного фонду ім. І. Рєпіна.