ХПІ — на старті нових проєктів з університетами Туреччини

За підсумками робочого візиту ректора Національного технічного університету «ХПІ» Євгена Сокола до Стамбула було укладено кілька важливих угод. Так, пролонговано протокол про освітню та наукову співпрацю харківського Політеху зі Стамбульським технічним університетом (İTÜ), підписано договір з приватним університетом Туреччини Haliç University. У межах угод готується запуск програми подвійних дипломів, проведення спільних наукових досліджень. Зокрема, створюється спільна лабораторія бізнес-аналітики та штучного інтелекту, планується реалізація проєкту сервісу кардіомоніторингу iCardy.

Протокол освітнього та наукового співробітництва між Національним технічним університетом «ХПІ» та Стамбульським технічним університетом İTÜ укладено на п’ять років. Він передбачає обмін студентами, аспірантами та науковими співробітниками, спільну наукову діяльність, реалізацію освітніх програм, наприклад, подвійних дипломів. За словами ректора ХПІ професора Євгена Сокола, наразі програма подвійних дипломів проходить стадію погодження з Міністерством національної освіти Туреччини. «Немає сумнівів, що ця програма буде реалізована між нашими університетами, оскільки є бажання обох сторін, до того ж міністр народної освіти Туреччини підтримує наші ініціативи. Я особисто з ним зустрічався і отримав схвалення», — наголосив ректор НТУ «ХПІ».

Першим кроком у реалізації договору між ХПІ та İTÜ стало створення Лабораторії бізнес-аналітики, штучного інтелекту та підтримки ухвалення рішень. Відповідний проект положення було підписано директорами Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій НТУ «ХПІ» та Інституту інформатики İTÜ. Мета Лабораторії — вирішення актуальних наукових та практичних проблем у галузі інформаційних технологій, бізнес-аналітики, штучного інтелекту та підтримки ухвалення рішень. До її функцій також належать: забезпечення навчального процесу, залучення викладачів, докторантів, аспірантів до вирішення важливих науково-технічних завдань у співпраці з науковцями Стамбульського технічного університету за підтримки Україно-турецького координаційного центру науково-технічних досліджень НТУ «ХПІ». Також у найближчих планах — реалізація двох спільних наукових проєктів: сервісу кардіомоніторингу iCardy (дозволяє в режимі реального часу відстежувати ризик виникнення порушень у роботі серця), та квадрокоптера, вантажопідйомністю 100 кілограм, розробленого для потреб сільського господарства.

Крім того, НТУ «ХПІ» підписав Меморандум про науково-освітню співпрацю з одним із найбільших приватних університетів Туреччини — Haliç University. Документ передбачає спільні дослідження, публікації та конференції, обмін студентами, аспірантами та викладачами та багато іншого.

Також у результаті переговорів у Стамбулі було укладено угоду про відкриття в İTÜ дистанційного пункту прийому турецьких громадян на навчання до НТУ «ХПІ». Як зазначив ректор Євген Сокол, усі ініціативи харківського Політеху були підтримані турецькою стороною. На завершення візиту Євген Сокол провів зустріч із генеральним консулом України у Стамбулі Романом Недільським, якого поінформував про результати роботи ХПІ в Туреччині: договори, спільні проєкти тощо.

 

Довідка:

Стамбульський технічний університет İTÜ надає 39 спеціальностей на 13 факультетах, а також 39 аспірантських та докторських програм. Крім того, в інституті працює 360 лабораторій та 13 дослідницьких центрів. 23 спеціальності мають акредитацію в США, що дозволяє студентам брати участь у програмах обміну та отримувати подвійні дипломи. Університет здійснює навчання за такими напрямами: механіка, електротехніка, електроніка, хімія, металургія, комп’ютери, інформатика, кораблебудування, аеронавтика, а також менеджмент, архітектура, мистецтво, дизайн, музика. У Стамбульському університеті успішно функціонує технопарк із грошовим оборотом у 1 млрд. доларів, де працює понад 200 фірм. Третина випускників університету задіяні у наукових дослідженнях, що проводяться у цих компаніях.

Haliç University — приватний вищий навчальний заклад у Туреччині, розпочав свою діяльність у 1998 році. Його основний корпус розташований у Стамбулі. В університеті навчається понад 12000 осіб, викладає понад чотириста викладачів. В Haliç University доступні такі напрями: факультет мистецтв та наук, образотворчих мистецтв, ділового адміністрування, архітектури, інженерний, наук про охорону здоров’я, медичний. Крім того, у складі вишу – школа фізичного виховання та спорту, сестринської справи, консерваторія, школа іноземних мов. Студенти навчаються як на бакалаврських, так і на магістерських програмах. На сьогоднішній день серед випускників — майже 20 тисяч осіб.

Робоча поїздка ректора НТУ «ХПІ» професора Євгена Сокола до Стамбула відбулася протягом липня 2022 року.